czwartek, 11 września 2014

Czekoladowe latte z malinami


Pyszne, czekoladowo – kawowe ciasto przełamane orzeźwiającym smakiem malin i delikatnie chrupiące migdałową wyściółką. Delikatny i lekki czekoladowy spód pokryty jest warstwą malin przykrytych pierzynką aksamitnej kawowej pianki serowej. Ciasto jest bardzo eleganckie i wyszukane w smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Idealne dla kawoszy i nie tylko.

Składniki

Ciasto:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru białego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanych drobno migdałów

Serowa masa latte:

  • 200 g czekolady kawowej biało – czarnej
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g sera śmietankowego lub twarogu z wiaderka
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 g malin

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Czekoladę i masło wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając stopniowo biały cukier do uzyskania lśniącej gęstej piany. Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę do czasu, aż żółtka zbieleją.
  3. Do ubitych żółtek dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy chwilę na najniższych obrotach miksera.
  4. Dodajemy mąkę oraz sól i delikatnie krótko mieszamy.
  5. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy po każdej porcji piany.
  6. Masę wylewamy na blachę o wymiarach 21 x 31 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wysypaną posiekanymi migdałami.
  7. Pieczemy ok. 35-40 min w temp 180°C, a następnie studzimy.
  8. Serowa masa latte: Czekoladę kawową wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę studzimy.
  9. Serek mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder wkładamy razem do miski i ucieramy na puszystą masę.
  10. Do ubitego serka dodajemy przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera.
  11. Na ostudzone ciasto wykładamy maliny, a następnie przykrywamy masą kawową. Wierzch masy wyrównujemy i posypujemy wiórkami czekoladowymi, które robimy skrobiąc czekoladę obieraczką do jarzyn.
  12. Smacznego!



 





12 komentarzy:

  1. Prezentuje się wprost wyśmienicie, piękne i eleganckie ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie.Czy można cukier trzcinowy zastąpić zwykłym białym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy mogą być maliny mrożone?

      Usuń
    2. Oczywiście można użyć cukru białego zamiast trzcinowego.
      Jeśli chodzi o maliny, to niestety nie próbowałam z mrożonymi, ale myślę, że nie powinno to wpłynąć na smak ciasta:)

      Usuń
  3. chętnie wprosiłabym się na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie!!!! Nie mogę się napatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto łączy w sobie wszystko to, co lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wydaje mi się, że przede wszystkim tego typu desery idealnie będą sprawdzały się latem. Ja lubię jak moja żona korzysta z serwisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdyż bardzo dużo mi z tych przepisów smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię takie na najbliższe przyjęcie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...