czwartek, 11 września 2014

Czekoladowe latte z malinami


Pyszne, czekoladowo – kawowe ciasto przełamane orzeźwiającym smakiem malin i delikatnie chrupiące migdałową wyściółką. Delikatny i lekki czekoladowy spód pokryty jest warstwą malin przykrytych pierzynką aksamitnej kawowej pianki serowej. Ciasto jest bardzo eleganckie i wyszukane w smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Idealne dla kawoszy i nie tylko.

Składniki

Ciasto:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru białego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanych drobno migdałów

Serowa masa latte:

  • 200 g czekolady kawowej biało – czarnej
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g sera śmietankowego lub twarogu z wiaderka
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 g malin

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Czekoladę i masło wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając stopniowo biały cukier do uzyskania lśniącej gęstej piany. Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę do czasu, aż żółtka zbieleją.
  3. Do ubitych żółtek dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy chwilę na najniższych obrotach miksera.
  4. Dodajemy mąkę oraz sól i delikatnie krótko mieszamy.
  5. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy po każdej porcji piany.
  6. Masę wylewamy na blachę o wymiarach 21 x 31 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wysypaną posiekanymi migdałami.
  7. Pieczemy ok. 35-40 min w temp 180°C, a następnie studzimy.
  8. Serowa masa latte: Czekoladę kawową wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę studzimy.
  9. Serek mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder wkładamy razem do miski i ucieramy na puszystą masę.
  10. Do ubitego serka dodajemy przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera.
  11. Na ostudzone ciasto wykładamy maliny, a następnie przykrywamy masą kawową. Wierzch masy wyrównujemy i posypujemy wiórkami czekoladowymi, które robimy skrobiąc czekoladę obieraczką do jarzyn.
  12. Smacznego!



 





8 komentarzy:

  1. Prezentuje się wprost wyśmienicie, piękne i eleganckie ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie.Czy można cukier trzcinowy zastąpić zwykłym białym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy mogą być maliny mrożone?

      Usuń
    2. Oczywiście można użyć cukru białego zamiast trzcinowego.
      Jeśli chodzi o maliny, to niestety nie próbowałam z mrożonymi, ale myślę, że nie powinno to wpłynąć na smak ciasta:)

      Usuń
  3. chętnie wprosiłabym się na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie!!!! Nie mogę się napatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto łączy w sobie wszystko to, co lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...