piątek, 22 sierpnia 2014

Brownie z malinami

Pełne czekolady i malin ciasto, które każdemu przypadnie do gustu. Słodycz czekolady uzupełnia się ze smakiem malin przynosząc rozkosz podniebieniu. Ciasto możemy podawać na ciepło, rozpływa się wtedy aksamitnie w ustach. Na zimno jest równie dobre - z wierzchu chrupiące, a w środku wilgotne cudownie rozpieszcza kubki smakowe.

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 225 g masła
  • 5 jaj
  • 400 g białego cukru
  • cukier waniliowy
  • 190 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g malin

Sposób przygotowania

  1. Czekoladę i masło wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieliwodnej.
  2. Jajka ubijamy dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ubijamy około 10 minut.
  3. Do ubitych jaj dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy chwilę na najniższych obrotach miksera.
  4. Dodajemy mąkę oraz sól i delikatnie krótko mieszamy.
  5. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i połowę malin i delikatnie mieszamy.
  6. Wylewamy masę na blachę o wymiarach 21 x 31 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy pozostałymi malinami.
  7. Pieczemy ok. 35-40 min w temp 170°C.
  8. Smacznego!










7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...