wtorek, 4 listopada 2014

Sernik z rosą

Aksamitny sernik o delikatnej, kremowej masie. Sernik po prostu rozpływa się w ustach. Razem z delikatnie kruchym ciastem i puszystą pianą tworzą idealną kompozycję, która zachwyci wielbicieli serników, a nawet tych, którzy za nimi nie przepadają.

Składniki

Ciasto:

  • 100 g margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 4 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg sera śmietankowego Rawicz (z krówką:))
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Piana:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do dużej miski.
  2. Dodajemy pokrojoną margarynę i smalec, razem siekamy.
  3. Dodajemy cukier i żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto.
  4. Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach ok. 22 x 34 cm wyłożona papierem do pieczenia.
  5. Masa serowa: Jaja i żółtkami ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel.
  6. Ser ucieramy dodając stopniowo zmiksowane jajka.
  7. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do sera z jajkami, mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera.
  8. Na końcu dodajemy olej i jeszcze chwilę mieszamy. Masę serową wykładamy na przygotowany spód.
  9. Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 60min.
  10. Piana (przygotowujemy ją na 10 minut przed końcem pieczenia): Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy małymi porcjami cukier, po każdej porcji ubijając ok. 30-40 sekund. Na koniec ubijamy jeszcze 5 minut. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze 1 minutę.
  11. Pianę wykładamy na sernik i pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż piana delikatnie zbrązowieje.
  12. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  13. Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Oj ja znam to ciasto i baaardzo lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z rosą? Bardzo słaba Ci wyszła, a wiesz dlaczego? Bo zbyt bardzo spiekłaś bezę. Beza powinna być tylko lekko przyrumieniona.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda cudownie, uwielbiam taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tego typu ciasta, świetny wpis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...