Pyszne,
bardzo słodkie i mleczne ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Ciasteczka
mają dość charakterystyczny smak dzięki dodatkowi mleka w proszku. Najlepiej smakują
na drugi dzień, wówczas wydobywa się ich pełnia smaku. Wspaniale smakują z
kubkiem ciepłego mleka jako popołudniowa przekąska. Idealnie nadadzą się też
dla dzieci, które będą nimi zachwycone.
Przepis pochodzi stąd.
Składniki
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 120 g białej czekolady
Sposób przygotowania
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Jaja roztrzepujemy w miseczce za pomocą widelca i bardzo powoli dodajemy do masła ucierając na najwolniejszych obrotach miksera.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Dodajemy do masy maślano – jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Czekoladę siekamy na kawałki i dodajemy do ciasta.
- Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy ok.10 min w temp. 200°C (do zarumienienia).
- Po upieczeniu ciastka studzimy 5 minut na blaszce. Po tym czasie ciasteczka przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
- Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Smacznego!
Wyobraziłam sobie ich smak i zapach i zrobiłam się bardzo głodna!
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńCiasteczka z tego przepisu zdecydowanie należą do moich ulubionych.
OdpowiedzUsuń