środa, 10 grudnia 2014

Ciasteczka mleczne z białą czekoladą


Pyszne, bardzo słodkie i mleczne ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Ciasteczka mają dość charakterystyczny smak dzięki dodatkowi mleka w proszku. Najlepiej smakują na drugi dzień, wówczas wydobywa się ich pełnia smaku. Wspaniale smakują z kubkiem ciepłego mleka jako popołudniowa przekąska. Idealnie nadadzą się też dla dzieci, które będą nimi zachwycone. 
Przepis pochodzi stąd.

Składniki

  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 120 g białej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Jaja roztrzepujemy w miseczce za pomocą widelca i bardzo powoli dodajemy do masła ucierając na najwolniejszych obrotach miksera.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Dodajemy do masy maślano – jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  4. Czekoladę siekamy na kawałki i dodajemy do ciasta.
  5. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasteczka pieczemy ok.10 min w temp. 200°C (do zarumienienia).
  7. Po upieczeniu ciastka studzimy 5 minut na blaszce. Po tym czasie ciasteczka przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  8. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  9. Smacznego!
 







7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...