Zdrowa,
świąteczna przekąska, która smakuje jak miodowo-nugatowy baton. Jest wypełniona
po brzegi orzechami, migdałami oraz suszonymi morelami i figami. Charakteru
dodaje całości aromat pomarańczy oraz cynamonu. Panforte to rodzaj włoskiego
piernika, który jednak znacznie różni się od polskich standardów. Przypadnie do
gustu nawet tym, którzy za piernikiem nie przepadają.
Przepis
pochodzi z Cukierni Lidla.
Składniki
- 130 g orzechów laskowych
- 120 g całych migdałów
- 100 g suszonych fig pokrojonych w grubszą kostkę
- 100 g suszonych moreli pokrojonych w grubszą kostkę
- 100 g mąki
- 12 g kakao
- 5 g cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- skórka otarta z jednej pomarańczy (sparzonej i wyszorowanej)
- 200 g miodu
- 80 g cukru
Sposób przygotowania
- Migdały i orzechy laskowe rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Prażymy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez ok. 10 min. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie usuwamy skórkę rozcierając orzechy w dłoniach (nie musi być dokładnie).
- W dużej misce mieszamy ostudzone orzechy laskowe i migdały, pokrojone figi i morele, przesianą mąkę, kakao, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz skórkę pomarańczową.
- W garnuszku zagotowujemy miód z cukrem i gotujemy ok. 10 sekund.
- Mieszankę orzechowo – bakaliową zalewamy przygotowanym miodem i energicznie mieszamy, aż masa zrobi się gęsta.
- Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm (lub mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 155°C przez ok. 45 min. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Ciasto podajemy w cienkich plasterkach lub pokrojone na małe kostki. Możemy je także oprószyć cukrem pudrem.
- Smacznego!
Ja muszę to ugotować!
OdpowiedzUsuńciekawe propozycje myśle ze bede odwiedzał częsciej!
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda super! Na pewno przetestuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności. Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń