poniedziałek, 29 lipca 2013

Tort Szkatułka


  
Niezwykły tort dla dziewczynki. Wymaga trochę pracy i zabawy, ale za to ile daje radości:) A do tego wszystkiego jest pyszny. Puszyste biszkopty przełożone są aksamitną kremową masą z dodatkiem owoców. Idealne połączenie wiśni i bananów skąpanych w masie budyniowo – śmietanowej. Pychota!

Składniki

Biszkopt jasny:

  • 5 jaj
  • szklanka cukru pudru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zimnej wody

Masa:

  • 0,7 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 250 ml śmietanki 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Poncz:

  • syrop z wiśni w słoiku
  • pół szklanki wody

Masa cukrowa z pianek marshmallow:

  • 300 g pianek marshmallow
  • 3 – 4 łyżki wody
  • 600 – 800 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • wiśnie w słoiku
  • 2 banany
  • opakowanie wafelków śmietankowych
  • 2 blaty andrutów
  • 500 g orzeszków w czekoladzie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt jasny: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  2. Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.
  3. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C w blasze o wymiarach 21 x 31 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuszczamy 3-4 razy na deseczkę z wysokości ok. 15-20 cm, aby zachował puszystość. Następnie studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  4. Biszkopt ciemny: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  5. Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy łyżkę wody i stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.
  6. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C w blaszce o wymiarach 21 x 31 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuszczamy 3-4 razy na deseczkę z wysokości ok. 15-20 cm, aby zachował puszystość. Następnie studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  7. Masa: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia.
  8. Budynie gotujemy na mleku i gorące mieszamy z żelatyną. Pozostawiamy do ostudzenia.
  9. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę i stopniowo i bardzo delikatnie mieszamy z budyniem.
  10. Masę wstawiamy na chwilkę do lodówki, aby lekko zesztywniała.
  11. Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy.
  12. Masa cukrowa: Pianki marshmallow rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 3 – 4 łyżkami wody. Studzimy.
  13. Do przestudzonej masy piankowej dodajemy stopniowo, małymi porcjami przesiany cukier puder i mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć, przekładamy ją na deskę i cały czas podsypując cukrem pudrem zagniatamy, aż powstanie plastyczna, lekko klejąca masa, dająca się łatwo formować i wałkować. Masę wstawiamy do lodówki do czasu zdobienia tortu.
  14. Biszkopt jasny kroimy na pół na dwa blaty.
  15. Dolny blat układamy na desce, nasączamy ponczem i wykładamy na niego 1/3 masy. Na masie układamy wiśnie. Przykrywamy ciemnym biszkoptem, nasączamy ponczem, wykładamy 1/3 masy i układamy banany pokrojone w plasterki. Przykrywamy drugim blatem jasnego biszkopta i nasączamy. Wierzch tortu smarujemy cienko masą.
  16. Ciasto wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki, aby stężało.
  17. Część masy cukrowej rozwałkowujemy, wycinamy paski o szerokości większej od wysokości tortu i obkładamy nimi brzegi tortu.
  18. Dookoła tortu na jego skraju układamy trzy warstwy wafelków przekładając je masą, aby się ze sobą skleiły. Mają utworzyć „ścianki szkatułki”. Środek wykładamy dociętym andrutem.
  19. Z masy cukrowej wycinamy cienkie paski do ozdoby. Układamy je na ściankach z wafelków, tak by nachodziły na boki tortu.
  20. Drugi blat andruta przycinamy tak, aby przykrywał tort. Część masy cukrowej rozwałkowujemy i obkładamy nią andruta. Ozdabiamy kokardką.
  21. Do szkatułki wsypujemy orzeszki w czekoladzie i przykrywamy wiekiem.
  22. Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na noc.
  23. Smacznego!
 









2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...