wtorek, 20 sierpnia 2013

3-bit


Ciastko, karmel, budyń, śmietanka… czego chcieć więcej:) robi się je w mig, a do tego jest pyszne i bardzo słodkie. Zapewniam, że trafi na szczyty list ciast ulubionych.

Składniki

  • 400 g herbatników maślanych

Masa karmelowa:

  • duża puszka karmelu (gotowego lub z tego przepisu: karmel)

Masa budyniowa:

  • 0,5 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 150 g masła śmietankowego

Masa śmietanowa:

  • 400 g śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Karmel: Otwieramy puszkę z karmelem. Jeśli karmel jest zimy i gęsty, wstawiamy puszkę do garnka z wodą (do około pół wysokości puszki) i podgrzewamy na małym ogniu, aż karmel się ogrzeje i stanie się bardziej płynny.
  2. Masa budyniowa: Odlewamy 3/4 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną i żółtka, dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Mieszankę wlewamy wolnym strumieniem do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Budyń gotujemy kilka minut, a następnie studzimy.
  3. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń dalej ucierając, aż uzyskamy gładką puszystą masę.
  4. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę krótko ubijamy, następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i ubijamy do uzyskania gęstej kremowej masy.
  5. Prostokątną blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Układamy na niej jedną warstwę herbatników.
  7. Herbatniki smarujemy ciepłym karmelem.
  8. Na karmel układamy drugą warstwę herbatników.
  9. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę budyniową.
  10. Przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
  11. Na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietanową i posypujemy startą czekoladą.
  12. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  13. Smacznego!




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...