Ciastko,
karmel, budyń, śmietanka… czego chcieć więcej:) robi się je w mig, a do
tego jest pyszne i bardzo słodkie. Zapewniam, że trafi na szczyty list ciast
ulubionych.
Składniki
- 400 g herbatników maślanych
Masa karmelowa:
- duża puszka karmelu (gotowego lub z tego przepisu: karmel)
Masa budyniowa:
- 0,5 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 150 g masła śmietankowego
Masa śmietanowa:
- 400 g śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- 0,5 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Karmel: Otwieramy puszkę z karmelem. Jeśli karmel jest zimy i gęsty, wstawiamy puszkę do garnka z wodą (do około pół wysokości puszki) i podgrzewamy na małym ogniu, aż karmel się ogrzeje i stanie się bardziej płynny.
- Masa budyniowa: Odlewamy 3/4 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną i żółtka, dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Mieszankę wlewamy wolnym strumieniem do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Budyń gotujemy kilka minut, a następnie studzimy.
- Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń dalej ucierając, aż uzyskamy gładką puszystą masę.
- Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę krótko ubijamy, następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i ubijamy do uzyskania gęstej kremowej masy.
- Prostokątną blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Układamy na niej jedną warstwę herbatników.
- Herbatniki smarujemy ciepłym karmelem.
- Na karmel układamy drugą warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozsmarowujemy masę budyniową.
- Przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
- Na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietanową i posypujemy startą czekoladą.
- Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Smacznego!
Wygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńDodałam się do obserwatorów, zapraszam także do mnie: http://smacznydzien.blogspot.com/
Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńpiekne:)
OdpowiedzUsuńkaja
ach jakie pyszne
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń