Pyszny
sernik w brzoskwiniowe i czekoladowe łatki. Smakuje tak samo dobrze jak
wygląda.
Składniki
Ciasto kruche:
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis)
- 200 g masła
- 1 jajko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (zmielonego 2-3-krotnie)
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego (przepis)
- 4 jaja
- 1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania
- Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, odrobinę soli, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
- Blaszkę o wymiarach 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wstawiamy ponownie do lodówki.
- Masa serowa: Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
- Twaróg ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jajku dalej ucierając. Następnie wlewamy wolnym strumieniem ostudzone masło. Na końcu dodajemy budyń waniliowy i delikatnie mieszamy.
- Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę.
- Na spód przygotowanego wcześniej ciasta wykładamy połowę masy serowej, rozkładamy brzoskwinie i przykrywamy resztą masy serowej. Na wierzchu układamy pozostałą część ciasta porwaną na kawałki.
- Sernik pieczemy ok. 60min w temp. 175°C.
- Po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Wspaniały sernik,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńno wspaniały przepis
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis. Ciasto wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń