poniedziałek, 29 lipca 2013

Tygrysi sernik


Pyszny sernik w brzoskwiniowe i czekoladowe łatki. Smakuje tak samo dobrze jak wygląda.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis)
  • 200 g masła
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (zmielonego 2-3-krotnie)
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (przepis)
  • 4 jaja
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, odrobinę soli, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
  2. Blaszkę o wymiarach 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wstawiamy ponownie do lodówki.
  4. Masa serowa: Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
  5. Twaróg ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jajku dalej ucierając. Następnie wlewamy wolnym strumieniem ostudzone masło. Na końcu dodajemy budyń waniliowy i delikatnie mieszamy.
  6. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę.
  7. Na spód przygotowanego wcześniej ciasta wykładamy połowę masy serowej, rozkładamy brzoskwinie i przykrywamy resztą masy serowej. Na wierzchu układamy pozostałą część ciasta porwaną na kawałki.
  8. Sernik pieczemy ok. 60min w temp. 175°C.
  9. Po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
  10. Smacznego!




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...