Czekoladowo,
słodko i chłodząco. Pyszny deser na gorące dni, bo nic tak nie ochładza jak
lody. Ciekawa wariacja na temat lodów, która na pewno przypadnie Wam do gustu. Inspiracja
pochodzi stąd.
Składniki
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być biały)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 500 g serka mascarpone
- garść rodzynek
- garść posiekanych migdałów (lub innych orzechów)
- 24 herbatniki
Sposób przygotowania
- Jaja i żółtka ubijamy z cukrem na parze (w kąpieli wodnej), aż powstanie puszysta, gęsta masa. Masę jajeczną dzielimy na dwie części.
- Czekoladę gorzką i mleczną rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej.
- Do jednej części masy jajecznej dodajemy wolnym strumieniem rozpuszczoną czekoladę gorzką, cały czas mieszając. Wsypujemy połowę rodzynek i posiekanych migdałów i dokładnie mieszamy.
- Tak samo postępujemy z drugą częścią masy jajecznej, mleczną czekoladą i resztą bakalii.
- Masy pozostawiamy do ostudzenia.
- Po ostudzeniu do każdej masy dodajemy po 250 g serka mascarpone i dokładnie mieszamy.
- Odkładamy po dwie łyżki z każdej masy.
- Szklane prostokątne naczynie wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią jedną masę (ciemną). Wstawiamy do zamrażarki na ok. 30 min.
- Po schłodzeniu pierwszej części, wylewamy na nią drugą masę (jasną) i ponownie wstawiamy do zamrażarki na ok. 30 min.
- Deser wyjmujemy z zamrażarki i wyciągamy z naczynia. Smarujemy wierzch jedną z odłożonych mas i układamy na niej herbatniki. Deser odwracamy, smarujemy drugą odłożoną masą i pokrywamy herbatnikami lekko dociskając.
- Deser owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. Po zamrożeniu kroimy w kostki.
- Smacznego!
Oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooommmmmmmmmmmmmm :) Kocham takie pychotki ....!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się taki pomysł na domowe lody. Muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń