środa, 26 czerwca 2013

Sernik gotowany z truskawkami


 Pyszny sernik gotowany w letniej odsłonie. Szybki w przygotowaniu, bez pieczenia, idealny dla osób zabieganych. Sernik gotowany, ponieważ jego bazę (masę serową) przygotowuje się smażąc ją w garnku. Dzięki temu, że sernik nie jest pieczony wypełniające go truskawki zachowują świeżość i soczystość. Sernik jest delikatny i rozpływa się w ustach, a dodatek truskawek orzeźwia.


Składniki

Spód:

  • 100 g herbatników
  • 50 g sucharków
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kg białego sera
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • trzy łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek

Polewa truskawkowa:

  • 400 g świeżych truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Spód: Herbatniki i sucharki mielimy w blenderze na proszek, dodajemy masło i wyrabiamy ręcznie. Powstaje sypka, tłusta masa. Masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożone papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko ubijamy. Tortownicę wstawiamy na ok. 30 min do lodówki.
  2. Masa serowa: Ser przekręcamy 2-3-krotnie przez maszynkę.
  3. Margarynę zagotowujemy z cukrem w dużym garnku. Dodajemy stopniowo zmielony ser cały czas mieszając. Do masy serowej dodajemy po jednym jajku energicznie mieszając. Zagotowujemy masę cały czas mieszając (pryska i przywiera). Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i ponownie zagotowujmy, cały czas mieszamy.
  4. Masę pozostawiamy do przestudzenia.
  5. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.
  6. Połowę letniej masy serowej wylewamy na spód, rozkładamy na niej truskawki i zalewamy resztą masy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
  7. Polewa truskawkowa: Truskawki miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem.
  8. Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Naczynko z napęczniałą żelatyną wstawiamy do garnuszka z gorącą wodą i rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej.
  9. Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i dodajemy do niej mus truskawkowy cały czas mieszając. Galaretkę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wylewamy na wierzch masy serowej.
  10. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.
  11. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Musi być pyszny ten sernik, tak ładnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe czy by wyszedł z mrożonymi truskawkami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam z mrożonymi truskawkami, jednak myślę, że byłyby zbyt mokre. Lepiej użyć świeżych albo innych owoców.
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...