Mocno
czekoladowe, wypełnione bakaliami po brzegi ciastko jest nieocenionym
zastępstwem dla czekolady. Mały kawałek wystarcza, aby zaspokoić łaknienie na
słodycze na cały dzień, a przynajmniej na kilka godzin, bo gwarantuję, że
sięgniecie po kolejny kawałek. Ale słodkość ta jest warta grzechu, a dodatkowo
zapewnia natychmiastowy wzrost endorfin w te ponure dni.
Składniki
Masa czekoladowa:
- 100 ml wody
- 300 g cukru
- 250 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
Dodatki:
- 150 g herbatników
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki suszonych moreli
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki orzechów laskowych
- pół szklanki migdałów
- pół szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
- garść galaretek w czekoladzie
- dwa blaty wafla (andruta) do wyłożenia formy
Sposób przygotowania
- Masa czekoladowa: Zagotowujemy wodę z cukrem i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy masło oraz połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy, mieszając, kolejne 10 minut. Masę odstawiamy z ognia. Dodajemy stopniowo mleko i mleko w proszku i ucieramy mikserem na gładką masę.
- Dodatki: Herbatniki łamiemy na większe kawałki, morele kroimy w kostkę, orzechy i migdały siekamy, a galaretki kroimy w plasterki. Wszystkie dodatki mieszamy ze sobą w misce.
- Do dodatków dodajemy masę czekoladową i dokładnie mieszamy.
- Blaszkę na keks o długości ok. 24 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie spód i boki obkładamy waflem.
- Masę czekoladową z dodatkami wykładamy warstwami do blaszki wyłożonej waflem. Każdą warstwę dobrze dociskamy, aby nie zrobiły się dziury. Wierzch bloku również przykrywamy waflem.
- Blok przykrywamy folią spożywczą, obciążamy deseczką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Blok wyjmujemy z blaszki odwracając go do góry nogami, kroimy na plasterki.
- Smacznego!
Pychota :) Kawałek takiego cuda i od razu dzień będzie lepszy :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńjak komercyjny batonik
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje. To są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń