poniedziałek, 3 czerwca 2013

Fudge (blok czekoladowy)



Mocno czekoladowe, wypełnione bakaliami po brzegi ciastko jest nieocenionym zastępstwem dla czekolady. Mały kawałek wystarcza, aby zaspokoić łaknienie na słodycze na cały dzień, a przynajmniej na kilka godzin, bo gwarantuję, że sięgniecie po kolejny kawałek. Ale słodkość ta jest warta grzechu, a dodatkowo zapewnia natychmiastowy wzrost endorfin w te ponure dni. 

Składniki

Masa czekoladowa:

  • 100 ml wody
  • 300 g cukru
  • 250 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku

Dodatki:

  • 150 g herbatników
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki suszonych moreli
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki orzechów laskowych
  • pół szklanki migdałów
  • pół szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
  • garść galaretek w czekoladzie
  • dwa blaty wafla (andruta) do wyłożenia formy

Sposób przygotowania

  1. Masa czekoladowa: Zagotowujemy wodę z cukrem i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy masło oraz połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy, mieszając, kolejne 10 minut. Masę odstawiamy z ognia. Dodajemy stopniowo mleko i mleko w proszku i ucieramy mikserem na gładką masę.
  2. Dodatki: Herbatniki łamiemy na większe kawałki, morele kroimy w kostkę, orzechy i migdały siekamy, a galaretki kroimy w plasterki. Wszystkie dodatki mieszamy ze sobą w misce.
  3. Do dodatków dodajemy masę czekoladową i dokładnie mieszamy.
  4. Blaszkę na keks o długości ok. 24 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie spód i boki obkładamy waflem.
  5. Masę czekoladową z dodatkami wykładamy warstwami do blaszki wyłożonej waflem. Każdą warstwę dobrze dociskamy, aby nie zrobiły się dziury. Wierzch bloku również przykrywamy waflem.
  6. Blok przykrywamy folią spożywczą, obciążamy deseczką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  7. Blok wyjmujemy z blaszki odwracając go do góry nogami, kroimy na plasterki.
  8. Smacznego!
 
  
  
 

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...