wtorek, 29 października 2013

Sernik z kremem czekoladowym i wiśniami



Dość słodki, z dodatkiem rozpływającej się czekolady oraz przełamujących słodycz wiśni sernik, który zaspokoi każdego łakomczucha. Sernik ze wszystkich stron otoczony jest czekoladą, która delikatnie się po nim rozpływa. W środku zanurzone są wiśnie, które idealnie komponują się z sernikiem jak i ze słodką czekoladą. A do tego wszystkiego pysznie chrupiące pod zębami prażone orzeszki laskowe. Aż chce się sięgnąć po następny kawałek.

Składniki

Spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 70 g cukru
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 200 g cukru
  • 5 jaj
  • 160 ml soku jabłkowego
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:

  • 300 g kremu czekoladowego
  • wiśnie z kompotu
  • orzechy laskowe

Sposób przygotowania

  1. Wiśnie odsączamy z kompotu.
  2. Orzechy prażymy na suchej patelni, ściągamy skórkę rozcierając je w dłoniach, a następnie siekamy.
  3. Spód: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. Na mące układamy pokrojoną margarynę i siekamy ją lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
  4. Blaszkę o wymiarach 21 x 31 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Schłodzonym ciastem wykładamy dno blaszki i pieczemy ok. 15 min w temp. 180°.
  6. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy połową kremu czekoladowego. Na kremie układamy odsączone wiśnie.
  7. Masa serowa: Ser ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym jaju cały czas ubijając. Na końcu do sera dodajemy budyń i sok jabłkowy i delikatnie mieszamy.
  8. Masę wylewamy na podpieczony spód posmarowany kremem i obłożony owocami.
  9. Sernik pieczemy ok. 60 min w temp. 180°C.
  10. Po upieczeniu, sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 30 min, a następnie go wyjmujemy. Na jeszcze ciepłym cieście rozsmarowujemy bardzo delikatnie resztę kremu czekoladowego. Wierzch posypujemy posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi.
  11. Sernik pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin, a najlepiej na całą noc.
  12. Smacznego!








6 komentarzy:

  1. Kupiłam dziś właśnie ser na sernik, nie miałam konkretnego pomysłu. Twój przepis na sernik bardzo mi się podoba, może upiekę podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. blog jest extra bede tu wracać!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...