sobota, 12 października 2013

Jagodowe Fale Dunaju


Pyszna śmietankowo – czekoladowa babka z malinami i jagodami tworzącymi fantazyjne wzory pokryta puszystym kremem budyniowym oraz oblana delikatnie kokosową czekoladą jest idealnym ciastem na każdą porę dnia.  
 

Składniki

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 jaj
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 500 g owoców (maliny + jagody)

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 50 g cukru
  • 250 g margaryny

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 75 g oleju kokosowego
  • garść owoców do ozdoby

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie na przemian dodajemy jajka i 5-6 łyżek mąki cały czas ucierając. Na końcu dodajemy resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy (już nie ucieramy mikserem).
  2. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Do reszty ciasta dodajemy przesiane kakao i śmietankę 30%, delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne ostrożnie wykładamy na ciasto jasne. Na wierzchu równomiernie rozkładamy maliny i jagody.
  4. Pieczemy 30-35 min w temp. 175°C. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  5. Masa budyniowa: Mieszamy budyń z cukrem i z 8 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy budyń. Gotujemy mieszając około 1 minutę. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia.
  6. Margarynę ucieramy na puszysta masę, a następnie dodajemy po jednej łyżce ostudzony do temperatury pokojowej budyń (należy pamiętać, aby budyń i margaryna miały jednakową temperaturę!).
  7. Masę budyniową wykładamy na ostudzone ciasto i pozostawiamy w chłodnym miejscu.
  8. Polewa: Czekoladę i olej kokosowy przekładamy do szklanej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
  9. Ostudzoną polewą polewamy ciasto i posypujemy świeżymi owocami. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  10. Smacznego!






7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...