Delikatny
i kremowy sernik na zimno, którego słodycz przełamana jest naturalną kwaskowatością
truskawek. Uzupełnieniem pysznego smaku sernika jest chrupiący spód migdałowy
oraz posypka z prażonych migdałów. Niebo w gębie:)
Składniki
Spód migdałowy:
- 150 g herbatników
- 60 g zmielonych migdałów
- 50 g cukru
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 250 g cukru
- cukier waniliowy
- 8 łyżeczek żelatyny
- 180 ml mleka
- 400 g śmietanki 30%
Galaretka truskawkowa:
- 750 g truskawek mrożonych lub świeżych
- 7 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
- 100 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Spód: Herbatniki kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy mielone migdały, cukier, masło i wyrabiamy. Powstaje tłusta sypka masa. Masę wykładamy na dno blaszki (21 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko ubijamy. Pieczemy ok. 10-15 min w temp. 175°C, a następnie studzimy.
- Masa serowa: Mieszamy twaróg, cukier i cukier waniliowy.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia.
- W garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego napęczniałą żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Studzimy, a następnie dodajemy do masy serowej. Mieszamy.
- Ubijamy 400 g śmietanki 30%.
- Ubitą śmietankę dodajemy stopniowo do masy serowej z żelatyną i bardzo delikatnie mieszamy.
- Galaretka truskawkowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Naczynko z napęczniałą żelatyną wstawiamy do garnuszka z gorącą wodą i rozpuszczamy żelatynę.
- Rozmrożone truskawki przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier puder i chwilkę przesmażamy (ok. 2-3 minuty. Odstawiamy do przestudzenia.
- Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i dodajemy do niej przesmażone truskawki, cały czas mieszając. Galaretkę odstawiamy do przestygnięcia.
- 1/3 masy serowej wykładamy na spód migdałowy, na masę wylewamy połowę tężejącej galaretki truskawkowej. Wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Wykładamy kolejne 1/3 masy serowej i zalewamy pozostałą galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki. Przykrywamy ostatnią porcją masy serowej. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Ostudzonymi płatkami posypujemy wierzch sernika.
- Smacznego!
o jak pięknie wygląda ten serniczek :) z chęcią bym schrupała kawałeczek...
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda w te paseczki :)
OdpowiedzUsuńjaki ładny! przypomina mi się lato:)
OdpowiedzUsuńProfesjonalne wykonanie i ciasta -a zdjęcie jak w naturze -toż to sama magia i czary w jednym -kraina marzeń -To najbardziej kusi-gdy trudno oderwać oczy
OdpowiedzUsuńciekawie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńfantastyczny wpis oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńno fajnie napisane
OdpowiedzUsuńsuper! polecam tego bloga
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńTakiego sernika jeszcze nie próbowałem. Smakowicie się prezentuje
OdpowiedzUsuń