wtorek, 5 sierpnia 2014

Chrupiące bakaliowo - czekoladowe kuleczki


Zdrowa bakaliowo – czekoladowa przekąska, którą przygotowuje się błyskawicznie. Mieszanka orzechów i różnych ziaren połączona jest gorzką czekoladą, tworząc pysznie chrupiące ciasteczka.

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 20 g pestek dyni
  • 60 g słonecznika
  • 40 g orzeszków arachidowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g płatków owsianych

Sposób przygotowania

  1. Czekoladę gorzką i mleczną łamiemy na kawałki, wkładamy do szklanej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Suche składniki (bakalie + płatki owsiane) mieszamy w misce.
  3. Rozpuszczoną ostudzoną czekoladę dodajemy do suchej mieszanki i dokładnie mieszamy.
  4. Z masy formujemy kuleczki za pomocą małej łyżeczki i układamy na papierze do pieczenia lub folii (ok. 20 sztuk). Wstawiamy do lodówki.
  5. Po zastygnięciu każdą kuleczkę umieszczamy w papilotce. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.
  6. Smacznego!







14 komentarzy:

  1. Pyszne :) I ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowity blog, przyjemnie sie go czyta i ogląda !

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat

    OdpowiedzUsuń
  5. Miło się spędza czas na twoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny artykuł, bo znowu dowiedziałem się czegoś nowego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna przekąska, warto wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. wiele ciekawych treści tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  9. Same pyszności, aż się człowiek od rana głodny czuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Same pyszności, gdzie przechowywać te wszystkie przepisy żeby mieć pod ręką moja książka kucharska pęka już...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...