Kruche
ciasto wypełnione słodkimi gruszkami
zatopionymi w pysznym rozpływającym się w ustach musie czekoladowym.
Tarta jest mocno czekoladowa, przełamana delikatnym smakiem gruszki. Idealna do
popołudniowej kawy, oczywiście z gałką lodów.
Składniki
Ciasto kruche:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka śmietany
Gruszki w syropie: (ew. puszka gruszek w syropie)
- 6 gruszek
- 0,5 l wody
- 250 g cukru
Masa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 250 ml śmietanki 30%
- 200 g cukru pudru
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min.
- Tortownicę lub formę do tarty o średnicy 30 cm smarujemy masłem.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno tortownicy razem z brzegami na wysokość 1-2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy folią aluminiową. Pieczemy 10min w temp. 200°C, wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie ściągamy folię i ponownie pieczemy, aż ciasto zmatowieje (ok. 10min). Ciasto pozostawiamy w tortownicy. Nie wyłączmy piekarnika, zmniejszamy jedynie temperaturę do 180°C.
- Gruszki: W czasie pieczenia ciasta myjemy i obieramy gruszki. Kroimy je na połówki i usuwamy gniazda nasienne.
- Przygotowujemy syrop: zagotowujemy wodę z cukrem, wkładamy gruszki i obgotowujemy je przez ok. 15 min. Gruszki studzimy i kroimy w kostkę.
- Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Śmietankę ubijamy z połową cukru pudru.
- Jajka ubijamy z resztą cukru pudru na puszysta masę.
- Do jajek wlewamy wolnym strumieniem letnią czekoladę i krótko ubijamy na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy.
- Na podpieczony spód tarty wykładamy połowę masy czekoladowej, rozkładamy gruszki i przykrywamy resztą masy czekoladowej.
- Tartę pieczemy ok. 45 min w temp. 180°C.
- Po ostudzeniu tartę posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!
oo mnommnomno :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
O łał, wygląda bosko! Gruszki i czekolada to małżeństwo idealne :)
OdpowiedzUsuńWygląda zabójczo pysznie :)
OdpowiedzUsuńTen przepis to kompletna porażka... Na jaką średnicę formy są te proporcje? Robiłam w formie o średnicy 29 cm. 1/3 ciasta mi została. W ogóle przepis na ciasto trzeba było zmodyfikować bo wyszło za suche... Dużo by pisać. Dno totalne:( Szkoda zmarnowanych składników.
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, że ciasto się nie udało, moje zawsze wychodzi puszyste i delikatne.
UsuńProporcje podane są na formę o średnicy 30 cm, co jest napisane w przepisie i całym ciastem należało ją wyłożyć.
Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń