poniedziałek, 29 lipca 2013

Tarta z gruszkami w czekoladzie


 Kruche ciasto wypełnione słodkimi gruszkami  zatopionymi w pysznym rozpływającym się w ustach musie czekoladowym. Tarta jest mocno czekoladowa, przełamana delikatnym smakiem gruszki. Idealna do popołudniowej kawy, oczywiście z gałką lodów.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany

Gruszki w syropie: (ew. puszka gruszek w syropie)

  • 6 gruszek
  • 0,5 l wody
  • 250 g cukru

Masa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  2. Tortownicę lub formę do tarty o średnicy 30 cm smarujemy masłem.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno tortownicy razem z brzegami na wysokość 1-2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy folią aluminiową. Pieczemy 10min w temp. 200°C, wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie ściągamy folię i ponownie pieczemy, aż ciasto zmatowieje (ok. 10min). Ciasto pozostawiamy w tortownicy. Nie wyłączmy piekarnika, zmniejszamy jedynie temperaturę do 180°C.
  4. Gruszki: W czasie pieczenia ciasta myjemy i obieramy gruszki. Kroimy je na połówki i usuwamy gniazda nasienne.
  5. Przygotowujemy syrop: zagotowujemy wodę z cukrem, wkładamy gruszki i obgotowujemy je przez ok. 15 min. Gruszki studzimy i kroimy w kostkę.
  6. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  7. Śmietankę ubijamy z połową cukru pudru.
  8. Jajka ubijamy z resztą cukru pudru na puszysta masę.
  9. Do jajek wlewamy wolnym strumieniem letnią czekoladę i krótko ubijamy na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy.
  10. Na podpieczony spód tarty wykładamy połowę masy czekoladowej, rozkładamy gruszki i przykrywamy resztą masy czekoladowej.
  11. Tartę pieczemy ok. 45 min w temp. 180°C.
  12. Po ostudzeniu tartę posypujemy cukrem pudrem.
  13. Smacznego!

 
 



 

7 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O łał, wygląda bosko! Gruszki i czekolada to małżeństwo idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis to kompletna porażka... Na jaką średnicę formy są te proporcje? Robiłam w formie o średnicy 29 cm. 1/3 ciasta mi została. W ogóle przepis na ciasto trzeba było zmodyfikować bo wyszło za suche... Dużo by pisać. Dno totalne:( Szkoda zmarnowanych składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro, że ciasto się nie udało, moje zawsze wychodzi puszyste i delikatne.
      Proporcje podane są na formę o średnicy 30 cm, co jest napisane w przepisie i całym ciastem należało ją wyłożyć.

      Usuń
  4. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...