Mus podbił serca tych, którzy go próbowali. Jest wyjątkowo puszysty, bardzo czekoladowy i ciężko się od niego oderwać. Doskonałym pomysłem był dodatek chałwy. Można by pomyśleć, że dwa tak słodkie składniki będę się ze sobą kłóciły. Nic bardziej mylnego! Oba smaki przenikają się nawzajem i razem smakują wybornie.
Składniki
- 200g gorzkiej czekolady
- 30g masła
- 3 żółtka
- 3 białka
- 250ml śmietanki 30%
- 50g cukru
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100g chałwy
Sposób przygotowania
- Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. W tym czasie utrzeć na parze żółtka z połową cukru.
- Ubić śmietankę 30% z cukrem pudrem.
- Ubić białka z resztą cukru.
- Delikatnie wymieszać żółtka z przestudzoną czekoladą. Dodawać porcjami ubitą śmietankę. Na końcu bardzo delikatnie wmieszać ubite białka.
- Mus przełożyć do pucharków i posypać pokruszoną chałwą. Wstawić na lodówki na co najmniej 4 godziny.
Jadłem to i superowe było;p
OdpowiedzUsuńPodoba mi się połączenie chałwy z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPołączenie chałwy i czekolady to faktycznie może być bomba kaloryczna, ale zbliżające się zimowe dni pozwalają nam na chwile zapomnienia. Wykorzystanie czekolady znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdzie możemy odkryć wiele nieznanych przepisów z czekolady :)
OdpowiedzUsuń