Kruchy jabłecznik z orzechami w karmelu
Składniki
Kruche ciasto:
-
500g mąki
-
300g masła
-
150g cukru
-
2 żółtka + 1 jajko
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki śmietany
Masa orzechowa:
- 250g orzechów włoskich
- 100g masła
- 100g cukru
- 2 łyżki miodu
Jabłka:
- 2kg jabłek
-
0,5 szklanki cukru
-
0,5 szklanki rodzynek
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, następnie zawinąć
w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto podzielić na trzy
równe części. Upiec dwa placki - 20min w temp. 180°C. Trzeci placek upiec z
masą orzechową.
- Masa orzechowa: Masło, cukier i miód zagotować. Dodać posiekane orzechy i
smażyć jeszcze przez 2 minuty. Masę wyłożyć na trzeci placek i piec 25min w
temp. 180°C.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać je w
garnku z cukrem, mąką i rodzynkami. Smażyć bez przykrycia do miękkości. Gorącą
masą jabłkową przekładać placki: placek - masa jabłkowa - placek - masa
jabłkowa - placek z orzechami.
ciekawy przepis. muszę go wypróbować.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne
OdpowiedzUsuń