środa, 27 lutego 2013

Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą


Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i można je zrobić na wiele sposobów. Zamiast brzoskwiń można użyć dowolnych owoców - jabłek, gruszek lub na co przyjdzie Wam ochota. Owoce mogą być surowe, przesmażone lub z puszki. Ciasto można także upiec bez bezy. Podstawą ciasta jest kruchy placek pokryty proszkiem budyniowym. Budyń chroni ciasto przed ewentualnymi sokami z owoców i tym samym chroni przed powstaniem zakalca. Dzięki budyniowi ciasto pozostaje kruche i idealnie połączone z owocami. Jest pyszne i znika w mgnieniu oka.


Składniki

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń śmietankowy
  • brzoskwinie z puszki

Beza:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. W tym czasie brzoskwinie pokroić w półplasterki.
  2. Beza: Ubić białka dodając małymi porcjami cukier. Po każdej porcji cukru ubijać 30-40 sekund. Na koniec ubijać jeszcze 5 minut. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i ubijać jeszcze 1 minutę.
  3. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę (30x30cm) i posypać budyniem. Rozłożyć na nim pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwiniach rozłożyć ubite białka. Resztę ciasta pokruszyć na wierzch. Piec ok. 40min w temp. 180°C.


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...