Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i można je zrobić na wiele sposobów. Zamiast brzoskwiń można użyć dowolnych owoców - jabłek, gruszek lub na co przyjdzie Wam ochota. Owoce mogą być surowe, przesmażone lub z puszki. Ciasto można także upiec bez bezy. Podstawą ciasta jest kruchy placek pokryty proszkiem budyniowym. Budyń chroni ciasto przed ewentualnymi sokami z owoców i tym samym chroni przed powstaniem zakalca. Dzięki budyniowi ciasto pozostaje kruche i idealnie połączone z owocami. Jest pyszne i znika w mgnieniu oka.
Składniki
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250g margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- budyń śmietankowy
- brzoskwinie z puszki
Beza:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. W tym czasie brzoskwinie pokroić w półplasterki.
- Beza: Ubić białka dodając małymi porcjami cukier. Po każdej porcji cukru ubijać 30-40 sekund. Na koniec ubijać jeszcze 5 minut. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i ubijać jeszcze 1 minutę.
- 2/3 ciasta wyłożyć na blachę (30x30cm) i posypać budyniem. Rozłożyć na nim pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwiniach rozłożyć ubite białka. Resztę ciasta pokruszyć na wierzch. Piec ok. 40min w temp. 180°C.
właśnie upiekłam i zjadłam kawałek! wyszedł pyszny :)
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny
OdpowiedzUsuńświetny pomysł
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń