Kolejny
pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Tym razem tarta klasyczna z ciasta
kruchego. Szpinak i feta – połączenie częste, jednak wzbogacone ciekawym
smakiem suszonych pomidorów zyskuje nowego charakteru, który z delikatną
piersią kurczaka nadaje tarcie niepowtarzalnego smaku.
Składniki
Tarta:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki soli
Masa:
- 1 pierś z kurczaka
- słoiczek suszonych pomidorów
- 130 g sera feta
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Tarta: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty lub tortownicę o średnicy 30cm (wylepiając brzegi na wysokość ok. 1 cm). Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 10 min w temp. 200°C. Następnie zdejmujemy folię z tarty i pieczemy kolejne 5-10 min.
- Masa: W czasie pieczenia spodu przygotowujemy masę. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy do niej opłukany szpinak i przesmażamy go przez 3-4 minuty, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, doprawiamy solą i pieprzem.
- Pomidory suszone kroimy w większe kawałki, ser feta w kosteczkę.
- W misce rozbijamy śmietankę z jajkami, dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz połowę fety. Doprawiamy do smaku.
- Masę wylewamy na podpieczony spód, posypujemy resztą sera feta i pieczemy 25-30 min w temp. 180°C.
Wszystkie składniki baardzo lubię, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Bardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Wyjątkowo smacznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńbaardzo dobra:)prezentuje się swietnie a smakuje jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj wypróbowałam:) Rewelacyjna!!
OdpowiedzUsuńPrzepis na "6 +"
OdpowiedzUsuńTarta prosta do zrobienia (nawet ja dałam radę zrobić ) a do tego jest przepyszna :-)
Polecam !!
Witam, na jaką średnicę formy są to składniki? Pzdr.
OdpowiedzUsuńTartę piekłam w formie o średnicy 30cm.
UsuńSuper przepis jest przepyszna
OdpowiedzUsuńCzy do ciasta na tartę dodajemy na pewno 2 jajka? Mi się jakoś bardzo lepiące zrobiło a dodałem już trochę mąki więcej
OdpowiedzUsuńTak, na pewno 2 jajka. Ważne jest także by masło było zimne, wtedy ciasto ładnie się zagniata. A w przypadku lepiącego ciasta można je zostawić na dłużej w lodówce po zagnieceniu.
UsuńMąki najlepiej nie dodawać za dużo, bo ciasto wyjdzie zbyt twarde.
Pozdrawiam
idealna tarta, pięknie wygląda, dobrze smakuje, prosta w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńa moje ciasto nie wyroslo - nie wiem co moglo byc przyczyna. mimo to tarta pyszna!
OdpowiedzUsuńZ tego co wiem to kruche ciasto niespecjalnie wyrasta, więc chyba tak powinno być. Ważne, że jest pyszna :)
UsuńCzy mogę spód podpiec rano a kilka godzin pozniej dolozyc
OdpowiedzUsuńfarsz i dopiec do konca?
Ja tez tak zrobiłam, mam już spód a resztę wstawię do pieca jak wróci mąż; )
OdpowiedzUsuńtarta jest straszna. nie trzyma się kupy, rozlewa. nie da się jej ukroić bo wszystko się rozpada. robiłam wszystko według Pani przepisu (wielokrotnie sprawdzane)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Może szpinak był zbyt wilgotny? Ja teraz trzymam go troszeczkę dłużej na patelni by nie miał tyle wody. Też mi się raz rozwalała ale to przez szpinak.
UsuńJa robiłam i wszystko pięknie wyszło ;)
UsuńU mnie tak się dzieje za każdym razem… nie wiem co jest przyczyną, u siostry podobnie, ale wiedząc o tym trzymam około 40-60 minut i jest ok. Tartę robię bardzo często, bo to ulubione danie męża.
UsuńJa dodaję starty żółty ser. Zięć jest zachwycony 😀
UsuńJest pyszna!!!!! moj mąż ja uwielbia, dlatego dzisiaj na obiad właśnie tarta:)
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać po co dodaje się cukier puder do słonej tarty???
OdpowiedzUsuńi jeszcze jedno pytanie czy może być szpinak mrożony?
Moje ulubione składniki, to nie może się nie udać! :)
OdpowiedzUsuńco moge dodac zamiast smietanki/??:( mam w lodowce tylko mleko
OdpowiedzUsuńPrzepyszna , przepis na stałe zagości w moim menu 😊
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać po co dodaje się cukier puder do słonej tarty?
OdpowiedzUsuńW sumie dobre pytanie.
OdpowiedzUsuńrobiłam i jest przepyszna , w weekend powtórka. Dziekuje
OdpowiedzUsuńTarta bardzo dobra�� polecam ��
OdpowiedzUsuńPrzepyszna super przepis
OdpowiedzUsuńCzy można dodać zamiast śmietany 30 np. 18 albo 12? 🤔
OdpowiedzUsuńTarta jest mega pyszna.czestowalam nia dalsza i blizsza rodzinę oraz wielu przyjaciół i wszyscy byli tak samo zachwyceni.polecam goraco
OdpowiedzUsuńSprawdź konto bankowe przez internet bez kuriera 2019 na konto w banku pko bp
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Polecam
OdpowiedzUsuńWitam czy zamiast śmietany może być jogurt naturalny
OdpowiedzUsuńCzy szpinak liście?
OdpowiedzUsuńładnie tu
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty a ta szczególnie mi smakuje. Rewelacyjny przepis.
OdpowiedzUsuńPyszna tarta:) polecam ;) robię ją po raz kolejny 😋
OdpowiedzUsuńA jakiego sera feta używasz?
UsuńA jakiego sera feta używacie?
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńTa tarta jest nie tylko bardzo smaczna ale i pożywna.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńA tego kurczaka nie trzeba podpiec??
OdpowiedzUsuń